Rujan 05, 2010, 09:03:23
News: Opet je uradjen upgrade foruma na zadnju verziju.  Pozdravlja vas poglavica sindikata.
 Str: [1]
Ispis
Autor Tema: Dilema u vezi modela baze i tablica, prijateljstvo medju korisnicima  (Posjeta: 1788 puta)
Zelja
Administrator
Itanium 2
*

Profil WWW
« na: Lipanj 04, 2007, 04:24:10 »

Pozdrav,

evo da se malo kanimo shuplje price treba mi vasa pomoc. Radim neki mali portalcic i zelim korisnicima pruziti mogucnost da se dodaju kao prijatelji. Dakle ja kliknem na profil od Vienne kazem dodaj ga kao prijatelja, Vienna dobije poruku potvrdi i onda samo u uzajamnom prijateljstvu.
E sada kako da ovo rijesim. Ja sam mislio sa tablicom:
ID
KorisnikID
PrijateljID
Msg
Prihvaceno

dakle ako ja dodam Viennu onda kod KorisnikID pisem njegov ID a kod PrijateljID moj ID.
e sada je problem sto ce onda sa njegove tacke gledista prijateljstvo postojati ali sa moje ne, jer kada kazem select * from Prijatelji WHERE KorisnikID = MojID onda ce prikazati samo one koji su mene dodali a ne one koje sam ja pozvao i dodao.
Kako da ovo rijesim. dakle kako da kada ja dodam viennu i ja budem njegov a i on moj prijatelj.
Mozda je  tablica okay, ali kako da rijesim onda select statement?

pomoc!!

poz.
Zelja
Evidentirano

wedo
AT 386

....Mudro sutis....

« Odgovor #1 na: Lipanj 04, 2007, 04:46:59 »

Zelja sta ako kada on prihvati to sto si ti njega dodao kao prijatelja da se statement vrati na pocetak i da odradi sve isto osim da tebi posalje tu poruku jer bi to bio beskonacan krug.
Dugo vremena je proslo od mog programiranja tako da nisam siguran da li se to moze odraditi ili ne ....
Evidentirano

Zao nam je neamo viskija... Moze nesto drugo... Moze votka....
Vienna
Power MAC

« Odgovor #2 na: Lipanj 04, 2007, 05:55:58 »

nisam nikakvih poruka dobio...ne valja ti cod.

Cerim se
Evidentirano

if the only tool you have is a hammer, every problem looks like a nail
Dino L.
Administrator
Itanium 2
*

public class Dino L. : Insan.Musko.bh

Profil WWW
« Odgovor #3 na: Lipanj 04, 2007, 06:22:30 »

Pozdrav,

evo da se malo kanimo shuplje price treba mi vasa pomoc. Radim neki mali portalcic i zelim korisnicima pruziti mogucnost da se dodaju kao prijatelji. Dakle ja kliknem na profil od Vienne kazem dodaj ga kao prijatelja, Vienna dobije poruku potvrdi i onda samo u uzajamnom prijateljstvu.
E sada kako da ovo rijesim. Ja sam mislio sa tablicom:
ID
KorisnikID
PrijateljID
Msg
Prihvaceno

dakle ako ja dodam Viennu onda kod KorisnikID pisem njegov ID a kod PrijateljID moj ID.
e sada je problem sto ce onda sa njegove tacke gledista prijateljstvo postojati ali sa moje ne, jer kada kazem select * from Prijatelji WHERE KorisnikID = MojID onda ce prikazati samo one koji su mene dodali a ne one koje sam ja pozvao i dodao.
Kako da ovo rijesim. dakle kako da kada ja dodam viennu i ja budem njegov a i on moj prijatelj.
Mozda je  tablica okay, ali kako da rijesim onda select statement?

pomoc!!

poz.
Zelja
za korisnika 1 svi prijatelji
select from prijatelji where korisnikid = 1 and prihavaceno = DA
svi koji su dodali korisnika 1 kao prijatelja
select from prijatelji where PrijateljID= 1 and prihavaceno = DA
il se varam?
Evidentirano

Mellita, domi adsum.
Lava nisam jeo, al za mene je janje kralj ?ivotinja.
Zelja
Administrator
Itanium 2
*

Profil WWW
« Odgovor #4 na: Lipanj 04, 2007, 11:48:43 »

@dino, da. ali kako da to rijesim sa jednim kverijem.
ovako moram select pa printaj na ekran pa opet select.
nisam nikako zadovoljan ovim rijesenjem.
dalje ako razmisljamo, onda bi interesantno bilo npr, ja sam prijatelj sa vienom a ti sa mnom, onda se ti i viena znate  preko mene (ovo je xing nekad zvani openBC rijesio mislim oni uveli medju prvima).

ne svidja mi se ovaj model nimalo. nisam pametan.

poz.
Evidentirano

denisb
Global Moderator
Pentium II

Profil WWW
« Odgovor #5 na: Lipanj 05, 2007, 02:36:21 »

Zelja komplikujes. Model je ok!
select from prijatelji where korisnikid = 1 or PrijateljID= 1 and prihavaceno = DA
Evidentirano

Denis

[Jajce.ba] vas putokaz na Internetu.

Str: [1]
Ispis
Skoči na: